Få barna med på orientering!

Orientering er morsomt og lærerikt både for barn og voksne, og med litt tilpasning kan det passe for de fleste aldersgrupper, og deltagere med ulikt funksjonsnivå. I utgangspunktet så handler orienteringsløp helt enkelt om å ta seg fra post til post ved hjelp av kart og kompass, på kortest mulig tid. Med noen små kreative grep kan man gjøre det litt mer utfordrende og morsomt. Nedenfor følger noen tips, både for nybegynnere og viderekommende i orienteringsløypa.

For nybegynnerne

For yngre barn kan det nok lønne seg å starte med noe litt enklere enn kartlesing i skogen. Kartlesing lærer barn best om de begynner litt forsiktig. Kanskje du kan be dem tegne et kart over stua, hagen eller nærmeste park? Det er også mulig å leke de tradisjonelle barnelekene som politi og røver eller boksen går ute i skogen. På den måten får barna trening i å løpe i ulendt terreng, i tillegg til at de blir mer fortrolige med å være ute i skogen. Hvis ikke du har skogen lett tilgjengelig, kan du også bygge hinderløyper i stua eller i hagen, ved hjelp av ting man har tilgjengelig hjemme. Hovedsaken er å få til bevegelsene med å klatre over, krype under og løpe mellom.

Kombiner orienteringløpet med et rebusløp

I et orienteringsløp så løper man som kjent fra post til post, og målet er å bruke minst mulig tid. Dette kan med letthet kombineres med et rebusløp, der hver post inneholder en eller flere rebusoppgaver som må løses, før man kan gå videre til neste post. Dette kan være morsomt for deltagere i alle aldre, og oppgavene må selvsagt tilpasses aldersgruppen som skal spille. Hvis barna ikke kan lese kan du for eksempel bruke bilder av dyr, der oppgaven er å navngi så mange som mulig. Rebusløp med aktiviteter er et annet godt alternativ. Det kan for eksempel være skyting med sprettert på blink, eller å sprekke ballonger med oppgaver inni.

Lag en skattejakt

Det finnes vel knapt et eneste barn som ikke hadde blitt med på en ekte skattejakt? Et orienteringsløp er på mange måter allerede en skattejakt. Alt du trenger å gjøre er å passe på at det ligger en skattekiste eller annen form for belønning på enden av løypa. Hvis du virkelig vil slå på stortromma kan man kle alle ut i piratkostymer, og rufse til kartet slik at det ser ut som et skikkelig sjørøverkart. Hiv og hoi!