Norske orienteringsløpere

Orientering er en relativt liten idrett, både nasjonalt og internasjonalt. Idretten er sammensatt i form av at den både er fysisk og kognitivt utfordrende. På grunn av mindre interesse for orienteringssporten enn for andre idretter, både her i landet og i andre land, er mediedekningen rundt idretten nokså lav. Dette kan også være en medvirkende årsak til at interessen ikke er større. Orientering er likevel en interessant, morsom og sosial idrett som passer til mennesker i så å si alle aldre. I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på norske Orientering og løpere som har gjort seg bemerket.

Olav Lundanes

Olav Lundanes kommer opprinnelig fra Ålesund, men representerer den dag i dag Halden skiklubb, i tillegg til det norske orienteringslandslaget. Han er en medaljegrossist i orienteringssporten, både nasjonalt og internasjonalt. Totalt står han med ti VM-gull, fire EM-gull og hele 25 NM-gull, i tillegg til 15 enkeltseire i verdenscupen.

Holger Hott

Holger Hott er i tillegg til å være en anerkjent norsk orienteringsløper med medaljer fra både VM, EM og Nordisk mesterskap, også utdannet sivilingeniør. Som orienteringsløper står han med en sammenlagtseier i verdenscupen, to VM-gull, en bronse fra EM, samt to sølv og to bronse fra Nordisk mesterskap. Hott het tidligere Hott Johansen, men valgte å endre det til Hott fordi det var enklere. Han er gift med den canadiske orienteringsløperen Sandy Hott.

Bjørnar Valstad

Bjørnar Valstad er, i tillegg til å være en tidligere orienteringsløper, pedagog og idrettsleder. I sin orienteringskarriere vant han hele fire VM-gull, verdenscupen sammenlagt og tok sølv og bronse i EM. Han har konkurrert for klubbene Stjørdals-Blink, NTHI, Nydalens SK og Bækkelagets SPK. Han avsluttet orienteringskarrieren i 2004, og ble i 2008 ansatt som generalsekretær i Norges Orienteringsforbund. I ettertid har han arbeidet som avdelingsleder for elektrofag ved Kuben videregående skole i Oslo. i 2004 mottok han Adresseavisens pris, Olavstatuetten.