Orientering på vei mot toppen?

Vi nordmenn bedyrer til alle verdens hjørner at vårt land er det vakreste i hele verden. Det er nok ikke langt unna sannheten, da vi i hvert fall har et av de vakreste landene i verden. Vår natur er fantastisk, og det er ikke rart vi elsker å gå tur i den. Helt fra ung alder blir vi oppfordret til dette, og en av aktivitetene vi lærer oss på barneskolen er orientering. Med et pass i hånda og penn for hånden, så skal vi opp til forskjellige poster som er gjemt mange forskjellige steder. Der skal vi notere noe fra posten, eller simpelthen bare svare på et spørsmål. Det er en utrolig gøy aktivitet for de yngre, og naturligvis går enkelte videre og prøver seg på en proffkarriere. Allikevel er ikke dette mange, og de aller færreste velger å noensinne gjøre noe med denne sporten igjen. Hva om dette dog endret seg?

Vi skal ikke mer enn noen får år tilbake før sjakk var en uortodoks idrett i Norge. Ikke var vi så interessert i håndball før våre jenter begynte å dominere på 90-tallet heller. Det finnes i det hele tatt mange eksempler på idretter som har tatt steget fra å være uortodokse til å bli regnet som moderne underholdning av folk flest. Sjakk er i dag til og med en sport som sendes direkte på TV. Hvem hadde vel trodd det for bare 5 år siden? Samtidig har håndball dominert mange helgekvelder landet rundt i et par tiår nå. Hva om orientering plutselig skulle opparbeide seg en slik status? Hva må til for at dette kan skje, og hvordan ville veien dit sett ut?

Selv om det kanskje høres ut som en noe utopisk ide, så er det absolutt muligheter for dette. Som nevnt over, så har vi eksempler på idretter som virkelig tok steget. Her var det dog en klar forskjell, og det var at vi hadde utøvere i verdensklassen. Den nærmest eneste grunnen til at håndball og sjakk har blitt populært i Norge er respektivt håndballjentene og Magnus Carlsen. Derfor er det nødt til å komme opp en stjerne fra dypet dersom Norge skulle fått en større interesse for orientering. Dessuten måtte det har vært en dominerende aktør som til slutt hadde fått TV-stasjonene til å sende løpene direkte. Sist men ikke minst burde helst utøveren vært en virkelig karakter. Så gjenstår det å se da, om vi noensinne får se at orientering tar steget opp i klubben med de store gutta!